DOE OOK MEE

  • Bewonersinitiatieven

    Zetten jullie je ook met ziel en zaligheid (en vaak vrijwillig) in voor de gemeenschap? Help onze boodschap verspreiden en deel jullie verhaal.

  • Politiek en overheid

    Wil jij de gemeenschap beter ondersteunen en samen maatschappelijke problemen te lijf? Dat kan op verschillende manieren. We vertellen je graag meer.

  • Media

    Meer dan ooit moet het verhaal van gemeenschapskracht verteld worden. Ben je op zoek naar mensen die dat verhaal vanuit de praktijk kunnen vertellen?

Deel jullie verhaal

Alle verhalen over hoe lokale initiatieven de gemeenschap versterken, vormen het bewijs dat een lokale aanpak werkt. Deel jullie verhaal! Samen staan we sterk. Ben je werkzaam in de media, in de politiek of bij de overheid? Ook dan kan je deze beweging van gemeenschapskracht helpen.

Verhalen over gemeenschapskracht

Wij staan vrijwillig voor de wijkbewoners klaar. Ze kunnen iedere dag langs komen om elkaar te ontmoeten onder een genot van een kopje koffie of thee of deel te nemen aan 1 van onze activiteiten die door onze vrijwilligers zo laagdrempelig mogelijk worden gedaan om iedereen de kans te geven om deel te nemen. Wij zijn trots als vrijwilligers om dit vrijwillig te mogen doen voor de samenleving in onze wijk.

- Wesley de Haan
Buurthuis it Skiphús

In Ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim komt de kracht van de gemeenschap echt tot bloei! Hier pakken we op een leuke manier met elkaar de problemen aan, waar we als samenleving mee te maken krijgen. Armoede, eenzaamheid, de circulaire economie? Samen komen we er wel! Samen staan we sterk.

- Lisa de Blok
Ontmoetingswerkplaats De JoJo

We bieden met onze creatieve jongerenbroedplaats een plek om je talenten te ontdekken. Een plek als uitlaatklep, een plek om op adem te komen. We zijn een plek voor en door jongeren,. We doen alleen datgene wat vanuit jongeren ontstaat, daardoor staan we heel dicht op de leefwereld. Vanuit die leefwereld zien we dat de systeemwereld meestal mijlenver van hen afstaat, waardoor hulp of talentontwikkeling onbereikbaar wordt. Wij kunnen dit laagdrempelig bieden, plus een waardevolle brug vormen en proberen de systeemwereld vooral de wereld van de jongeren in te trekken, zodat zij hun drempels drastisch verlagen..

- Jakob Stolk
SPOT! Lelystad

Het doel is woningen bouwen die gedurende de bouw en hun bewonerstijd geen stikstof en CO2-uitstoot hebben. Vanuit het delen van de kruiwagen, ladder, energievoorziening en mobiliteit ontstaat er meer sociale cohesie tussen de bewoners. Belangrijk is dat we en de energietransitie omarmen en energiearmoede kunnen bestrijden door onze stichting. Solidaire gedachtes, volhoudbare samenhorigheid, wederkerigheid, regeneratief, energierijkdom en energie is een basisbehoefte en is toegankelijk voor iedereen.

- Henk van Houten
CommonsSociety

Als Energie Coöperatie Rozenburg (ECR) zorgen we samen voor lokaal duurzaam opgewekte energie.

Opbrengsten komen ten goede aan de leden en ondersteunen van initiatieven binnen ons mooie dorp.

- Stephan van der Vegt
Energie Coöperatie Rozenburg

Wij zijn een ontmoetingsplaats voor jong en oud(er). Een burgerinitiatief met veel betrokken vrijwilligers. We zijn dankzij onze dagbesteding nu zes dagen in de week geopend van 10-17 uur. Een fijne plek voor alleenstaanden, (groot)ouders met kinderen en gezinnen om te spelen, te genieten van ons dierenpark, van het theehuis en de aandacht die wij geven aan de bezoekers! We organiseren activiteiten voor allerlei doelgroepen als samen eten, creatieve ochtenden, spelletjesmiddagen, wandelevenementen, culturele activiteiten, samenkomsten van verschillende organisaties in ons dorp. We hebben ambitie, we willen doorgroeien in ruimte naar een echt buurthuis!

- Anke Dekkers
Ontmoetingspark Buiten!

Wij zijn een lokaal fonds dat lokale initiatieven steunt door het geven van advies, door financieel te ondersteunen en door te helpen (indien nodig) met het vinden van sponsoren.

- Marcel van den Broek
Jacoba van Beierenfonds Teylingen

Met ons Bewonersbedrijf Malburgen exploiteren we het Bruishuis. Dat is een voormalig verzorgingshuis in de Arnhemse pracht-/krachtwijk Malburgen. Bij ons wonen 108 mensen en we hebben 25 ondernemingen in het gebouw, van waaruit 250 mensen werken in en rondom onze wijk. We opereren zonder subsidies. Vanuit de huurinkomsten onderhouden we (met een groep vrijwilligers die goud waard is) het pand, de omliggende tuin en parkeerplaats. Het geld dat overblijft, investeren we in de wijk. In sociale projecten van wijkbewoners, in bloembakken aan lantaarnpalen, maar ook in een podium voor de wijk in onze tuin bijvoorbeeld. Ons Bruishuis is een ontmoetingsplek voor veel mensen uit de wijk. Onze speeltuin - zelf gebouwd - trekt heel veel buurtbewoners, gezinnen en schoolklassen. Verschillende culturen mixen als vanzelf, mensen gaan op kleedjes onder de bomen zitten om te picknicken of kletsen samen op een van de bankjes. In de hal hebben we vijf dagen per week de Ruilwinkel, waar iedereen zo kan binnen wandelen. Er is een mooie voorraad kleding, maar - heel belangrijk - ook altijd tijd en ruimte voor een praatje. Als tijdens zulke gesprekjes blijkt dat iemand hulp kan gebruiken met taal, opvoeding, schulden of iets anders, hebben we in ons pand veel aanspreekpunten voor hulp. Zo huisvesten we het Sociaal Wijk Team, het Omgangshuis, Driekracht, Siza, het Huurdershuis, een thuiszorgorganisatie en nog veel meer. De lijntjes zijn daardoor kort en buurtbewoners voelen geen drempel om te komen. Maar natuurlijk gaat het niet alleen om problemen. Het gaat vooral ook om een plek waar je (weer) kunt meedoen, waar je jezelf kunt ontwikkelen of waar je gewoon heen gaat om plezier te maken met anderen. Dat kan bijvoorbeeld bij taalles, bij de creatieve naaigroepen, een van de wandelclubjes, bij de filmclub, in de winkel, in de speeltuin of bij de koffiehoek. Die laatste wordt trouwens gerund door cliënten van zorgorganisatie Philadelphia. Zij geven op geheel eigen wijze ons Bruishuis echt extra bruis! We zijn nu bezig om meer cultuur naar ons deel van Arnhem te halen. Met een (wederom) zelfgebouwd podium willen we een plek bieden waar je naar jazz en klassieke muziek kunt komen luisteren, maar waar ook groep 8 de eindmusical komt opvoeren. Er is nog meer, maar het belangrijkste is: bij ons is er de menselijke maat. In het Bruishuis staan we naast elkaar en niemand is beter of slechter dan de ander. Iedereen heeft een eigen verhaal, soms krachtig, soms triest, soms vrolijk, maar we zijn allemaal mens. Door een plek te zijn waar je als mens gemakkelijk anderen kunt ontmoeten, waar je je als mens gezien en gehoord voelt (zonder dat daar een belang achter schuilt) kun je jezelf weer open stellen, contacten maken, een netwerk opbouwen, nieuwe dingen leren. Daarmee hopen we dat iedereen die hier komt, met ons mee gaat bruisen. En dat we onze bruiskracht stap voor stap steeds verder in de wijk kunnen brengen!

- Floortje Dekkers
Bewonersbedrijf Malburgen

We zijn een plek in de wijk waar iedereen welkom is bij onze activiteiten tot zinvolle dagbesteding, ontmoeting en verbinding met elkaar.

- Els Keet
Stichting Ervaring die Staat

Als Striensche hebben we in Strijen het buurthuis MeMekaer gerealiseerd. Dit buurthuis wordt door plaatselijke initiatieven gebruikt voor ontmoeting, educatie en ondersteuning van bewoners die dit nodig hebben. We zijn voor jong en oud en leggen verbindingen tussen professionals en vrijwilligers om waar nodig op verschillende sociale gebieden ondersteuning te bieden aan inwoners van Strijen.

- Els van Veen
Zorgcoöperatie De Striensche

We zijn een creatieve ontmoetingsplek en een buurtkamer waar activiteiten worden georganiseerd door bewoners voor bewoners. Alle materialen voor de activiteiten worden gedoneerd. Zo bieden we een plek waar iedereen iets kan delen en we hergebruik van materialen stimuleren. Samen creëren we zo een plek waar iedereen zich welkom voelt, versterken we de sociale contacten in de buurt en maken we een vuist tegen eenzaamheid. Door samen te werken met andere (buurt)initiatieven vergroten we de impact.

- Roelienke van der Snoek
Stichting Delen & Meer

Ons burgerinitiatief is 7 jaar geleden opgericht en heeft als doel langer zelfstandig leven in eigen buurt mogelijk te maken. We hebben buurtnetwerken met buurtambassadeurs, doen mee aan Lief en Leedstraten, hebben een Derde Donderdag club en een Vitality club. Ook zijn we initiatiefnemer van het pact Zeker Thuis waarin gemeente en alle maatschappelijke organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn samenwerken. Ons uiteindelijke doel is het creëren van zorgzame buurten.

- Guus Bannenberg
Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest

Door Achterveld Voor Achterveld is een vereniging van vrijwilligers die zich ten doel stelt ervoor te zorgen dat (kwetsbare) inwoners met plezier in ons dorp kunnen blijven wonen en participeren in de samenleving. In onze buurthuiskamer organiseren we diverse activiteiten, zoals koersbal, schaken, handwerken, yoga en zingen.

- Lucas Koch
DAVA

Herenboeren Duinstreek is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Bergen, Egmond, Schoorl, Alkmaar. Zij willen samen op een duurzame wijze gezond voedsel produceren en erop kunnen vertrouwen dat hun eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

- Petra Doets
Herenboeren Duinstreek

In de Mannenschuur komen mannen bij elkaar voor een bak koffie, nieuwe ontmoetingen, samen dingen maken en voor een praatje. We noemen dat lul'n & knooi'n.

Ons tweede seizoen startte in september 2023.

- Herald Brinkman
De Mannenschuur Zwolle

Post aan Zee een ontmoetingscentrum ontstaan vanuit particulier initiatief. Iedere werkdag kan je binnenwandelen andere mensen ontmoeten en meedoen aan de activiteiten. Je betaalt een bijdrage naar draagkracht, zo zijn we er voor iedereen. We zorgen voor verbinding, ontmoeting en zetten mensen in hun eigen kracht. Het gaat bij Post aan Zee om een civil society; actief burgerschap, het terugdringen van sociaal isolement, stimuleren van sociale cohesie en het langer kunnen wonen in het dorp, doordat buurtbewoners voor elkaar zorgen en omkijken naar elkaar.

- Penny Biere
Post aan Zee

Eindhoven in Dialoog verbindt door dialogen te organiseren en te begeleiden. Jaarlijks wordt de Dag van de Dialoog georganiseerd.

Met een en ander worden effecten op drie niveaus bereikt:
1. Op individueel niveau ontstaat
— het inzicht dat de dialoog een alternatief is voor het debat en dat waarderend, positief onderzoeken een alternatief is voor problemen onderzoeken,
— de beleving dat positieve energie genereren een alternatief is voor negatieve energie genereren
2. Op sociaal niveau ontstaat verbinding, hetgeen essentieel is voor geluk
3. Op maatschappelijke niveau ontstaat cohesie, een dialoogcultuur, de dialoog manier van spreken wordt normaal, de norm.

- Sjaak Evers
Eindhoven in Dialoog

Stichting Seniorenbelang El Islaah Eindhoven e.o. is medio 2011 opgericht en zet zich in voor migranten in Eindhoven en omgeving. Daarbij zijn zij de belangenbehartigers van de allochtone (migranten)ouderen in Eindhoven en omgeving. Deze doelgroep is vaak niet op de hoogte van hun rechten en plichten als burger in de samenleving. Doordat velen onder hen, vooral de oudere migranten, de Nederlandse taal niet goed beheersen, is het voor deze groep vaak niet duidelijk bij welke zorginstellingen/instanties zij aanspraak kunnen maken op hulp.

- Saida Azaimy
Stichting el islaah

We zijn een vereniging die in samenwerking met de gemeente Oegstgeest en alle maatschappelijke organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn hofjes realiseert met als motto wonen in verbinding. De gemeente werkt met ons om locaties te vinden en te ontwikkelen.

- Guus Bannenberg
Oegstgeester Hofjes

Stichting Meevaart is verantwoordelijk voor buurthuis De Meevaart in de Indische Buurt in Amsterdam, waarvan de exploitatie, beheer en programmering bij de bewoners ligt.

Momenteel bieden wij wekelijks onderdak aan meer dan 60 bewonersinitiatieven.

Ook is de stichting in het leven geroepen om de participatie van bewoners te bevorderen, daarbij op te komen voor het versterken van bewoners in een kwetsbare positie en de samenwerking van buurtbewoners, overheid en welzijnswerk te vernieuwen en te verbeteren.

Het aanbod wordt voornamelijk georganiseerd van onderop vanuit de buurtbewoners en is gericht op alle buurtbewoners van de Indische Buurt met extra aandacht voor het versterken van bewoners in een kwetsbare positie. Hiermee helpen wij jaarlijks meer dan 1.000 Amsterdammers.

Onze aanpak draagt bij aan: het bieden van gelijke kansen, democratische vernieuwing, het stimuleren van een gezonde levensstijl en gezonder leven, het kunnen meedoen en kunnen ontwikkelen voor iedereen en een positieve bijdrage aan gezamenlijke opgaven met overheid en welzijnswerk.

- Tim Doornewaard
De Meevaart

De Speelboom is het kloppend hart van de wijk en zet zich in voor het welzijn en de levensvreugde van kinderen en hun ouders/verzorgers. Daarbij streven we naar een verbindende werking naar alle buurtgenoten en lokale maatschappelijke partijen. We hebben sinds 2020 de speeltuin in zelfbeheer en dragen zorg voor de activiteiten.

We nemen onze verantwoordelijkheid en doen dit in samenspraak met de kinderen, hun ouders/verzorgers én de buurtbewoners. We willen voor de kinderen een vertrouwde en veilige omgeving creëren met vaste gezichten waar de kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige tieners. Daarnaast zetten wij ons in om een plek te zijn waar de verschillende groepen en mensen uit de wijk samenkomen, elkaar leren kennen en elkaar vinden.

Onze visie is een wijk met een duidelijke en structurele plek voor kinderen, waar verschillende bevolkingsgroepen samenkomen, met de speeltuin als één van de sleutelfiguren. De wijk kent een hoge diversiteit aan inwoners en de Speelboom wilt hierin een verbindende rol aannemen. Het samenbrengen van kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen zien wij als uitgangspunt om deze visie te realiseren.

- Pieter Hessel
Speeltuin de Speelboom

De vrijwilligers van onze stichting runnen een sociale tweedehandswinkel, waar ontmoeting en duurzaamheid centraal staan. We helpen gasten (met of zonder papieren) op te vangen en stimuleren ontmoeting in Overvecht.

www.overhoopoverhoop.nl

- Gerben Kamphorst
Stichting Overhoop

Stichting Kwiek organiseert activiteiten, lezingen en workshops voor ouderen met als pijlers ontmoeten, bewegen en muziek.

- Hans Hermes
Stichting Kwiek Nijmegen-Midden

Dit is een beweeg-initiatief gericht op mensen met dementie in Roerdalen. Door een samenwerking tussen Stichting Platform ApolloVitaal, Zwem Fit Roerdalen, LACO Roerdalen, het Alzheimer Café Roerdalen en Roerdalen in Beweging wordt deze doelgroep wekelijks een water-beweeg programma aangeboden in het LACO-zwembad in Melick.

Onderzoek heeft aangetoond dat voor deze doelgroep een positieve gezondheidsbijdrage bereikt kan worden c.q. vertraging van het proces. Daarnaast bevordert bewegen in het water door het zwaartekracht-element ook gebruik van spieren en gewrichten met oefeningen die voor de doelgroep op het droge heel vaak niet meer haalbaar zijn.

Het water-beweeg programma bestaat uit 15 minuten spelvorm en 15 minuten beweegoefeningen in het water van het ondiepe deel van LACO-zwembad in Melick, waarvoor geen zwemervaring vereist is. Elke deelnemer moet wel beschikken over een eigen begeleider die ook mee gaat in het water, omdat vrijwilligers/begeleiders beperkt beschikbaar zijn. Instructie/programmaopzet wordt verzorgd door personeel van LACO.

- Leo Tillmans
Bewegen met Dementie

‘Samen Oplopen’ koppelt inwoners die vrijwillig ervaring en helpende handen delen met gezinnen in dezelfde woonplaats die stress en zorgen ervaren op meerdere gebieden. Denk aan een luisterend oor bieden, praten over opvoeding, mee gaan naar instanties, de Nederlandse taal en gewoonten uitleggen, het huis of financiën op orde brengen, spelen met de kinderen enz. Zo ontstaat er verbinding tussen mensen in dezelfde woonplaats die elkaar normaal gesproken vaak niet weten te vinden. Het gezin en de vrijwilliger worden begeleid door een professionele coördinator die te zware problemen van de schouders van de vrijwilliger haalt en zo nodig zelf ook hulp kan bieden of samenwerkt met andere (lokale) organisaties. De coördinator is meestal in dienst van een lokale zorg of welzijnsorganisatie.

- Linda Otterman
Samen Oplopen

In Strijen, een dorp in de Hoekschewaard, is op 3 december 2018 de zorgcoöperatie De Striensche opgericht en in 2020 is het buurthuis MeMekaer gerealiseerd. Doel van de coöperatie en het buurthuis MeMekaer is het verbinden van inwoners om op wat voor manier dan ook voor elkaar te zorgen en waar nodig te ondersteunen. In het buurthuis gebeurt dit in de vorm van inloop uren en activiteiten. Daarnaast is het verbinden en samenwerken met sociale en zorg organisaties en alle andere initiatieven welke als doel hebben het ondersteunen en het verbeteren van de kwaliteit van leven in het dorp een belangrijk onderdeel.Inmiddels na bijna 5 jaar na de oprichting is er veel samenwerking met andere initiatieven in het dorp en breed binnen de Hoekschewaard. Daarnaast staat het buurthuis als een huis en vinden er veel activiteiten plaats waardoor de verbinding met verschillende activiteiten en organisaties succesvol zijn. Een van genoemde is de Wielewaal het elektrisch autootje en recent het plaatsen van vier "Weggeef kasten".

- Els van Veen
Zorgcoöperatie De Stiensche

Met onze sociale buurtwinkel van vereniging AANEEN bereiken we op een positieve manier mensen in de gemeenschap.
Jongeren komen binnen voor heitje voor een karweitje, ouderen bezoeken ons voor de vele koffie en kruidenthee bijeenkomsten , om zo eenzaamheid te doorbreken.
Daar alle mensen, van allerlei afkomsten welkom zijn, is deze maatschappelijke winkel in Amsterdam met recht een Wereldwinkel !

- Palmira Lieuw
Vereniging Aaneen

Doel van Kunst en Landschap Noord Nederland is om de noordelijke ‘common-beweging’ met elkaar te 'verbinden' en 'onder één dak' te brengen.

Het multimediale platform en transitiecollectief in oprichting is hard op weg om voor en in het Noorden een 'Pakhuis de Zwijger-plus-plus'-concept uit te vouwen: een dialoogcentrum met transitieateliers, voor de grote opgaven waar we voor staan in een monumentale boerderij net boven de stad Groningen.

Kunst en Landschap Noord Nederland is daarnaast een organisatie- en productiehuis en bestiert een onafhankelijke journalistieke multimediale redactie.

- Robert Rosendal
Kunst en Landschap Noord Nederland

Coöperatie GOED is een burgerbeweging met een missie om groene stroom op te wekken en de opbrengsten te delen. Een project is GOED als het groen zoveel mogelijk groen blijft. We benutten lege daken en op land verbeteren we de biodiversiteit. De opbrengsten van de opwekprojecten worden uitgedeeld als GOEDgeld aan maatschappelijke doelen, zoals energiearmoede, cultuur en sport.

- Martine Haveman
Coöperatie GOED

Wij St Hartenwens en verandering zetten ons in tegen eenzaamheid en armoede en vergeten groepen mensen.

- Yvonne van der Maden
Oog voor elkaar

Met onze duurzame acties, gezellige buurthuiskamer en praktische klussen timmeren wij aan de weg in de Deventer wijk Zandweerd. Vrijwilligers, professionals, wijkbewoners en maatschappelijke partners trekken steeds meer samen op vanuit vertrouwen en gezamenlijke doelen. Op een leuke en praktische manier op weg naar een duurzame, groene en sociale wijk waar iedereen mee kan doen!

- Esther Klaassen
Buurtbedrijf Zandweerd

Aktiegroep Het Oude Westen is een bewonersorganisatie die in 1970 is opgericht door en voor bewoners uit het Oude Westen Rotterdam. Gevestigd in een pand midden in de wijk, waar bewoners gemakkelijk binnenlopen met een vraag, zorg of idee. Bewoners komen elkaar daar tegen en zetten zich in voor een sociaal duurzame wijk voor iedereen. Denk aan zaken als betaalbaar wonen, elkaar helpen bij het invullen van moeilijke formulieren, het vergroenen van straten en daken, hergebruik van spullen, collectieve zonnedaken en bewustwording rondom energiegebruik.

Het succes van de afgelopen 50 jaar én de toekomstplannen maken van de Aktiegroep het Oude Westen een waar Rotterdams ‘sociaal monument’ en we zijn sinds 2023 opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Meer info? www.aktiegroepoudewesten.nl

- Paul Claessens
Aktiegroep Het Oude Westen

Alle bronnen communiceren en delen (verbinden van bewoners en initiatieven).

- Eric Nijst
Kracht van Zuilen

Wij vinden en verbinden lokale burgerinitiatieven in Twente. We delen kennis en netwerk om zo elkaar te helpen sterker te worden. Twentse Noabers is een platform om kennis te delen, maar ook vertegenwoordigen we initiatieven in Twente binnen verschillende netwerken. Zo versterken we het netwerk in de samenwerking tussen burgerinitiatieven en de professionele wereld. Eén keer per jaar hebben we een evenement, de Dag van de Twentse Burgerinitiatieven.

- Lidy Noorman
Twentse Noabers

Wij willen graag als duurzaam burgerinitiatief wat betekenen voor de lokale gemeenschap van gemeente Wijchen. Maar krijgen daar de kans niet voor om ons initiatief te gaan starten, met maatschappekijke huisvesting vanuit de gemeente. En daarom zitten we nu nog steeds noodgedwongen antikraak terwijl wij als stichting met onderneming op de Duurzame 100 van dagblad Trouw staan!

Wie helpt ons verder!

- Juul Heko Adang
Onbeperkt Vakmanschap

Wij geven wekelijks een voedselpakket aan 120 à 130 gezinnen, die om wat voor reden ook in armoede leven. We helpen kinderen die tegen de armoedegrens leven, maar geven ook steun aan eenzame ouderen. Wij vervoeren mensen met onze Buurtbus tegen een zeer kleine vergoeding

Wij geven maatschappelijke ondersteuning voor wie het nodig heeft, gedocumenteerd of ongedocumenteerd.

We bieden verschillende cursussen aan.

We maken verbinding in onze wijk met verschillende organisaties.

- Iman de Ruijter
Stichting Anissa

We hebben in drie talen een verkiezingenkrant ontwikkeld en debatten georganiseerd.

Hiermee hebben we honderden bewoners bereikt.

- İsmail Ercan
STOC (Stichting Turks Onderwijs Centrum)

Wij geloven dat iedereen kan bijdragen aan een duurzame, inclusieve en sociaal ondernemende buurt, wijk en stad. Én dat op een leuke manier! Daarom helpen we mensen met hun eerste stappen voor projecten met impact, bieden we een broedplaats voor sociaal-en cultureel ondernemende mensen en experimenten. Dat resulteert in nieuwe initiatieven, events, workshops, community art, nieuwe vriendschappen en netwerken en veel meer!

Bij Perron West hebben we samen met Lucrative Dumspter Dives onze omgeving tot de Creative Playground omgedoopt. Hier hebben we de aflopen jaren:
1. Veel buurtbewoners geholpen met het starten of versterken van hun initiatieven. Voorbeelden hiervan:
- Dichten en Delen, een event waar schrijvers uit de wijk hun werk voor het eerst kunnen delen;
- De buurtgids, tours met verhalen over de geschiedenis van de wijk;
- Workshops getest van bewoners rondom duurzaamheid en ecosystemen in een pot, Community Building, mozaïeken van stoeptegels, tuinieren en keramieken.
- Lombok Talks, dé podcast waarbij we interessante mensen uit de buurt interviewen. Deelnemers gaven aan super blij te zijn met onze steun en sommigen zijn
ondernemingen gestart!
2. Met de Creative Playground hebben we een doorlopend en laagdrempelig programma rondom duurzaamheid, circulaire kunst en het experimenteren met nieuwe kunstvormen die duurzaamheid, inclusie en ondernemerschap bevorderen.
3. Het begin van de Stadsmakers Utrecht groep ligt hier. Na een interview met de Correspondent, hebben we een nieuwe WhatsApp-groep gemaakt waarin 60 vertegenwoordigers van sociale initiatieven kansen voor samenwerking, hulp of financiën met elkaar delen.

- Ramiro Gomes Monteiro
Perron West

Wij zijn razendtrots op onze Landelijke beweging die grotendeels uit lokale trekkers bestaat en die met een handjevol bevlogen professionals deze BurgerKracht organiseert, richt en versterkt. Ons 11e Burgerkrachthof komt dit jaar in aanbouw. Ons mantra: een ECHTE professional is niet een die dicteert hoe iets moet. Het is iemand die faciliteert door te luisteren.

- Peter Prak
Knarrehof

Ruim 23 jaar geleden zijn we, als kunstprofessionals woonachtig in Utrecht West, activiteiten als samen dansen, muziek maken en luisteren, schilderen, textiel maken, theater maken en kijken, schrijven (ga zo maar door) gestart. Al jaren werken we met zorgprofessionals, leerkrachten, welzijnswerkers en andere professionals in de wijk aan een fijn samenleven.

- Dorothe Lucassen
Het Wilde Westen

In de wijk “Velperweg e/o” in Arnhem bestond nog geen plek waar mensen kunnen samenkomen. Buurtbewoners misten een gezellige locatie, waar je samen activiteiten kunt organiseren en informatie kunt delen. Een uitvalsbasis waar je terecht kunt voor een kop koffie, de krant, een workshop of een middag werken. Een fijne plek waar je kunt vergaderen of huiswerk kunt maken. Waar kinderen kunnen spelen en waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten én helpen.

De behoefte aan een plek om samen te komen in de buurt was groot. Met de komst van het nieuwe Zijdekwartier is die behoefte nóg groter. Daarom hebben wij MOES geopend. Dé ontmoetingsplaats waar bestaande buurten en het nieuwe Zijdekwartier samenkomen.

Stichting MOES Arnhem is een ondernemend bewonersinitiatief zonder winstoogmerk. Een plek waar een mengelMOES aan mensen samenkomt voor verbinding met elkaar én de natuur. Het is een fijne ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis en welkom voelt.

MOES wil bijdragen aan een leefbare buurt en stad. Daarop zijn ook de programmering en activiteiten gericht. Op een leuke en positieve manier wordt de focus gelegd op:

Het tegengaan van eenzaamheid.

Het verkleinen van ongelijkheid in de buurt.

Het vergroten van sociale cohesie in de buurt.

Het bijdragen aan buurtvergroening en biodiversiteit.

- Daniëlle Töre
Stichting MOES

Onze organisatie staat in de wijk Oud Krispijn en we geloven in een actieve wijk die denkt en meewerkt in het mogelijk maken van bewonersinitiatieven. Dit is al 40 jaar de kracht van de gemeenschap De Buitenwacht: broedplaats van sociale duurzame initiatieven. Wij geloven in een samenleving waar de initiatieven van onderop tot stand komen. Voorbeelden zijn de wijkwinkel, koffie inloop, huiswerkhuis. Allemaal voorzieningen die jaren geleden door bewoners zijn ontwikkeld en nog steeds functioneren.

De Buitenwacht al 40 jaar een gemeenschap waar mensen met verschillende achtergronden, culturen, leefwijzen elkaar ontmoeten en met elkaar samen activiteiten ontwikkelen en uitvoeren.

We bouwen aan een sterke sociale basis in de wijk, signaleren knelpunten en zoeken samen met bewoners naar oplossingen en stimuleren actief burgerschap.

- Riet Duykers
Stichting De Buitenwacht

Waalstappers is een laagdrempelig initiatief voor alle mensen (18+) in Arnhem, Nijmegen en wijde omgeving.

Waalstappers is van alle markten thuis en heeft voor elk wat wils in huis. Een bijzondere community die vijf jaar geleden door bewoners is opgericht.

Wat is er zo bijzonder aan Waalstappers?
Bijzonder bij Waalstappers is het onalledaagse concept van wederkerigheid; vóór, dóór en mét elkaar. Elkaar fysiek ontmoeten door deelname aan activiteiten die op de digitale kalender staan. Voor veel mensen draagt het bij aan een positiever zelfbeeld en wordt het sociale netwerk van de deelnemers vergroot .

- Karin Rheiter
Waalstappers

We zijn een intercultureel ontmoetingscentrum en inloophuis dat 40 jaar geleden door bewoners is opgericht. De Buitenwacht is uitgegroeid naar een gemeenschap voor, door en met bewoners. Het gebouw, voorheen Johanneskerk, staat midden in de wijk en is eigendom van de Stichting. Alle voorzieningen zijn ontstaan en worden uitgevoerd door bewoners: wijkwinkel, eethuis, inloop koffie en huiswerkhuis.

- Riet Duykers
De Buitenwacht

Wooncoöperatie De BinnenHaven bouwt in Almere-Haven een duurzaam WoonZorg complex en een duurzame wijk.

- Hans Van Bragt
Wooncoöperatie De BinnenHaven

Wij zijn benieuwd wat jullie van de Burgerkamer/Derde Kamer vinden.

- Wim Langermeijer
De Burgerkamer/ Derde Kamer

Wij ontwikkelen met zoveel mogelijk betrokken Rotterdammers collectieve zonnedaken in het centrum van Rotterdam. Energietransitie, voorkomen van energie-armoede en het betrekken van de buurtbewoners zijn onze doelen.

- Rob Kragten
Coöperatie Stadsdriehoek Energie

Samen met medebewoners werken we aan de bloei van de wijk, bestrijden we armoede en bieden we ontmoeting. Van veilig buitenspelen voor kinderen en coaching voor kinderen en volwassenen tot wijkdiners, taallessen en samen een camping opzetten in de wijk. We werken vanuit de kracht en ideeën van bewoners. Bouwen aan langdurige relaties is waar we op inzetten.

- Klaske van der Veen
Geloven in de Wijk

Home-Start is een programma waarbij vrijwilligers met opvoedervaring ouders met jonge kinderen ondersteunen. Dit doen we door in wijken en buurten deze ouders aan elkaar te koppelen. We versterken hiermee het ouderschap. Uiteindelijk doel is dat kinderen zo kansrijk mogelijk opgroeien in hun eigen omgeving.

- Gerda Groen
Home-Start

Wij zien De Buurvrouw niet zozeer als een gebouw of cultureel centrum, maar als een plek waar van alles kan ontstaan wat bijdraagt aan een leefbare, leuke en veilige wijk. En daar kan iedereen in bijdragen, op zijn eigen manier. Huur een ruimte, kom lunchen, geniet van een avondje uit. Kom helpen, stagelopen, leren, bedenk een eigen initiatief of sluit je aan bij een bestaand plan.

Met zijn allen zijn we De Buurvrouw.

- Michel Koreman
De Buurvrouw

Bij ons in de wijk zijn twee buurtbankjes met gezellige bloembakken geplaatst. Er zijn veel kinderen en eenzame mensen in de straat. De bedoeling van de bankjes is om meer saamhorigheid te creëren. Dit is bij goed gelukt want van de bankjes wordt veel gebruik gemaakt. Ook door de kinderen! We houden pannenkoeken ,patat en poffertjes middagen voor de kinderen en knutselen ook samen. Mijn vrouw bakt lekkere dingen voor de buurt en organiseert koffie middagen voor ouderen. We komen veel te weten van elkaar en samen bouwen we iets moois op.

Buurtbankje Sirtakistraat Danswijk Almere

- Theo Amse

WIJ ZIJN DE GEMEENSCHAP